WebSiteTemplate.org
Начало > Кой е безумен?

Кой е безумен?

Или: Портретът на безумния

Безумният човек в Библията ще го срещнем и с имена като: нечестивият, злият, неразумният. Но забележете думата – „безумният” – без ум. Човек, който действа и постъпва без ума си, без справедливост, без да разсъждава. Безумният е човек, който се предава на гняв, кавги, разправии. Защото точно тогава се проявява неговото безумие.

Често, когато човек е предизвикан, изкушен, може да прояви безумие ,ако не се въздържи. Затова Божието Слово на много места ни препоръчва дълготърпение, себевладение и смирение. Ако сме мъдри и търпеливи, може безумието в нас да го спрем. Изследвах Библията и подбрах стихове за безумния и нечестивия. Така че, ще видим характеристиката на безумния човек от различни ъгли. И ако забележим, че попадаме някъде в някой стих, нека се поправим, а не да се закоравяваме.

1. Това е нормален човек, на който липсва здрав разум, правилно разсъждение. Притчи 10:21 „Безумните умират от нямане на (знание) разум.”

2. Блудства, прелюбодейства също са обозначение от Божието Слово като безумие. Притчи 6:32 „Оня, който прелюбодействува с жена, е безумен. Който прави това, би погубил душата си.” (Виж и Притчи 7:4-15, 21-27).

3. Много говорене, неразумно говорене, бъбрене. Притчи 10:8 „Безумният бъбрив човек ще падне.” Т. е. ще се провали, няма да успява. Ще го отбягват заради безумното му говорене.

4. Който говори клевета, без да провери истината, е безумен. Притчи 10:18 „Който възгласява клевета е безумен.” Клеветата е умишлен грях. Често клеветата се прави нарочно.

5. Зло и лоши дела. Притчи 10:23 „Злосторството е като забавление на безумния.”

6. Безумен е и този, който следва суетни или празни неща. Например религия, която не спасява, а те заблуждава.Или хоби.. .губене на време, а за Господа – нищо. Притчи 28:18 „Който ходи непорочно, ще се избави, а който ходи опако между два пътя, ще падне (провали).” Безумният не мисли за доброто.

7. Безумният няма търпение да те слуша. Притчи 12:16 „Безумният показва явно досадата си.” Досада значи - дразни се, не иска да те слуша, отегчава се от теб, омръзнал си му.

8. Безумният не се отклонява от зло. Притчи 14:16 „Мъдрият се бои и се отклонява от зло, а безумният самонадеяно (без разум) се хвърля напред.” Трябва да се молим за мъдрост.

9. Безумният е фабрика за глупости. Притчи 15:2 „Езикът на мъдрите изказва знание, а устата на безумните изригват глупост”; 10:14 „устата на безумния са близка погибел.”

10. Безумният презира поуката. Не иска да го съветват. Мисли, че знае всичко. А точно в това е трагедията. Той не знае, че Бог може да го съветва чрез някой мъдър човек за негово добро. Пр. 15:5 „Безумният презира поуката на баща си, но който внимава в изобличението, е благоразумен.”

11. Ето и още нещо за безумния: Пр. 27:12 „неразумните вървят напред и страдат” или: хвърля се самонадеян, неразумно о напред.

12. Безумният не само, че не се наслаждава на благоразумието, но причинява препирни, спорове...

Пр. 18:6 „Устните на безумния причиняват препирни и устата му предизвикват плесници, шамари, удари”.

13. Ето още информация за нечестивия: Пр. 19:1 „По-добре е сиромахът, който ходи в непорочността си, отколкото онзи, който е с извратени устни и при това безумен.” Извратени уста – псувни, мръсотии, неморалности и т. н.

14. Пр. 20:3 „Чест е за човека да страни от препиране, а всеки безумен се кара”; Пр. 29:11 „Безумният изригва всичкия си гняв, а мъдрия го задържа.” Това показва, че гневът на човека го прави безумен, не разсъждава. Нека се пазим тогава от кавги и гняв.

15. Безумният разчита на себе си, а не на Бога, ето: Пр. 28:26 „Който уповава на своето си сърце, е безумен, а който ходи разумно, ще се избави.” От какво? От греха, от безумието, от света, от сатана, от злото, от него самия.

16. Безумният презира, пренебрегва и близки и домашни. Пр. 10:1 „Мъдър син радва баща си, а безумен син е тъга на майка си.” Не само на майка си е тъга: Пр. 17:35 „Безумен син е тъга на баща си и горест на тази, която го е родила.” Тъга значи притеснение, смущение, страдание...

17. Безумният ще получи заплата... ето каква: Пр. 11:21 „Нечестивият (безумният) няма да остане ненаказан.” Заплатата му ще бъде наказание! Наказание щяло да има и за бивши вярващи, които са се отклонили от Божия път:

Пр. 15:10 „Има тежко наказание за онези, които се отбиват от пътя.” Кой път? От Божия път... Тогава ще отпадаме ли? Ще се връщаме ли назад? Ще бъдем ли неразумни и безумни? Ще пребъдваме ли в Бога всякога? Помнете тези, които се отбиват от пътя... Идвало ли ви е на ум, преди да се върнете от Божия път? Някой ще каже: Да,имало е такъв момент. Внимавайте, това са лъжите на демоните.

18. И най-накрая, безумният не иска да вярва в Бога. Смята, че Бог не съществува (Пс. 14:1-5).

И така, с няколко думи ние видяхме как Божието Слово ни представи портрета на безумния, нечестивия и неразумния човек. Да не подражаваме на тях! Сега обаче,докато четяхте  намерихте ли себе си в някои от тези пасажи?

Бог да ни пази! Да търсим мъдрост от Него.