WebSiteTemplate.org
Начало > Гневът

Гневът

 

Йов 5:2”Наистина, гневът убива безумния.”Книгата Йов е написана преди няколко хиляди години.А това, че гневът убива, учените в нашето съвремие са доказали, че това е вярно.Нека да видим какво казват лекарите за гнева и какво казва Библията.

 

1.Какво казват лекарите?Те казват, че гневът ни разболява и е вреден за организма.Докторите казват, че има няколко вида гняв(ядосване).И полезно е да се знаят и трите вида.Защото, ако имаме знания върху това, лесно ще разпознаваме идващия гняв или ядосване.

 

Най-леката форма на гнева – това е възмущението, където човек не е съгласен с дадена ситуация или мнение.Възмущението по-лесно се понася и преглъща.По-лесно и се забравя.Може да няма лоши последици.Просто отшумява бързо.Втората форма на гнева, която не е толкова безобидна – е негодуванието.Това е вторият вид гняв.Негодуванието може да се преглътне, но много често остава дълбоко в човешките чувства.Може да причини сериозни повреди и в тялото, и в психиката.Третият вид гняв е – яростта.Свирепият, безконтролен гняв може да ни убие физически и психически.Това е гняв, който трудно се контролира.Обикновен, яростта се изразява най-вече външно, силна външна изява на лоши чувства и мисли.Натрупаният яд и гняв отвътре изригва навън.Това са трите вида гняв.

 

Ако още в началото разпознаем настъпващия гняв и имаме знания за него, можем ефикасно да преодолеем това.Защо гневът е вреден за тялото ни?Защото, когато сме ядосани, в тялото ни възникват реакции.Дишането се учестява, кръвното се повишава, чувства се напрежение като натиск върху гърдите, сърцето и главата.Като че ли кръвта ви започва да ври, сърцето започва да бие по-силно.Лицето може да се зачерви, мускулите се напрягат.В момент на гняв човек се чувства по-силен.Както виждаме много неща стават в организма, но това не е за доброто на организма.Това разрушава, уврежда и органите и нервната система.Ядосаният човек е като бомба, която е готова да избухне.Изявата на гнева нанася щети и на ядосания, и на околните.Силният гняв може бързо да премине, но ако остане дълго време в човека, нарушенията могат да бъдат големи или фатални.Следствие на силен гняв лекарите казват, че може да яви в човека язва в стомаха, хипертония, главоболие, диабет, кръвно и др.Ако човек има заболявания, гневът може да усложни тези заболявания.

 

Начини, които лекарите препоръчват за избягване на гнева.Те казват: Спри го още в самото му начало!!!Как?Като не обръщаш внимание и не взимаш нещата навътре в себе си, за да не се дразниш.Изхвърли всички мисли за гняв и мисли за друго.Някои казват:Броя до 20 и готово – минава ми.Други казват:просто не обръщай внимание.Има хора, невярващи, които умеят да се предпазват от гняв, защото знаят какви лоши последици могат да дойдат.Много е важно мисленето.Гневът е резултат на лоши, напиращи мисли.Следователно, ако знаем как да мислим и какво да мислим, можем да превъзмогнем гнева.Мислете за последиците от вашия гняв.Това ще ви насочи да мислите другояче, по друг начин – и това са спокойните мисли.Или, нервните мисли, да ги заменим със спокойни и добри мисли.Защото доброто мислене – успокоява и уравновесява чувствата.Мислете какво трябва да правите, да говорите, за да се чувствате добре и спокойни.Имаме възможност да успокоим надигащия се гняв.Когато идва гняв във вас, мислете друго, представете си нещо приятно.Това ще ви изведе от гневната ситуация и ще навлезете в спокойствие.Използвайте въображението си!И така, ако усещаме, че гневът идва, не трябва да бързаме, но да запазим спокойствие чрез добро мислене.

 

Това беше първата точка – какво е мнението на медицината.

 

2.А сега да видим – Какво казва Библията?

Преди това трябва да кажем, че в духовен смисъл гневът е отворена врата за демоните, за дявола.Той е, който често подбужда хората към гняв.И когато ги излъже да се разгневят, им се смее.После ги обвинява пред Бога, че в гнева си са направили грях...

 

Гневът води до отмъщение, побой, скандали, разправии, лоши отношения, омраза, злоба, грубост...и убийства.Гневът е в основата на злото.Едно убийство, например, е следствие на силен гняв.Яростният, силният гняв не е от Бога.Много случаи показват, че в гневът си човек е като беМолитвата побеждава лошите мисли.сен, като полудял, не знае какво прави.Това означава, че гневът те изкарва от равновесие.Човекът не е направен от Бога за гняв.Затова, когато човек се гневи, той се променя, дава място на злото, т.е. на дявола.

 

Няка видим сега какво казва Библията:

 

Бит.49:6”...защото в гневът си, убиха човеци.”Гневът води към престъпления...

 

Бит.49:7”Проклет(да бъде) гневът им, защото беше свиреп и яростта им, защото беше жестока.”Тук виждаме, че гневът донася проклятие и смущение в човека.

 

Йов5:2”Наистина, гневът убива безумния.”Значи, гневът е свързан с неразумността.Неразумният се гневи и това го съсипва, разбива нервите му...

 

Пр.15:1”Оскърбителна дума – възбужда гняв.”Наскърбеният, обиденият, засегнатият лесно може да се разгневи и да има лоши последствия.

 

А сега обратното:

 

Пр.19:11”Благоразумието...възпира гнева.”

 

Пр.27:4”Гневът е като наводнение.”Това означава, че нападне ли те силен гняв, трудно се възпира, като наводнение е, което не може да бъде спряно...

 

Пр.29:8”Мъдрите възпират гнева.”Или, мъдрия човек не желае да се поддава на гняв.

 

Амос1:11”Той пазеше гневът си всякога.”Това значи – непростителност.Да подхранваш постоянно гняв е направо убийствено, действа ти съсипващо.  Молитвата премахва гнева, защото действа успокояващо.

 

И накрая Еф.4:31-32”Всякакво огорчение, ярост, гняв, вик и хула, заедно с всяка злоба да се махне от вас, а бивайте един към друг благи, милосърдни, прощавайте си един на друг...”

Значи Божията воля е – не гняв, а любов, простителност и мир. Само Божия мир, ще пази мислите и чувствата ни в Христа Исуса.

Бог да ни помогне в това!